Foodcourt & square

Type: Public
Status: Built
Area: 435 m²
Year: 2014
Location: Vilnius, Lithuania
Team: Andrė Baldišiūtė, Gilma Teodora Gylytė, Gediminas Aismontas, Ieva marija Malinauskaitė
Photos: Norbert Tukaj, Margarita Kaučikaitė

TENDENCIJOS 2016 - 1 VIETA KRAŠTOVAIZDŽIO KATEGORIJOJE

2014 LIETUVOS ARCHITEKTŪROS APDOVANOJIMAI
NOMINUOTAS GERIAUSIAM REKREACINIAM PROJEKTUI

Skveras ir restoranų paviljonas Ogmios Mieste tęsia teritorijos funkcinę transformaciją iš sovietinės armijos bazės į integruotą urbanistinį, komercinį ir poilsio rajoną.

Tik du kilometrai į šiaurę nuo Vilniaus miesto centro, Žirmūnuose, nebenaudojamos karinės bazės ateitis buvo svarstoma daugelį metų, o jos pastatai buvo pritaikyti komerciniam naudojimui per pastaruosiuos du dešimtmečius. Ši teritorija turi didžiausią komercinį rajoną Baltijos regione, o tęsiamam jo vystymui reikia ilgalaikio ir holistinio plano užtikrinti ateities sėkmę. Šios vietos vizija yra Ogmios Miestas - miestas mieste - kur dinamiški ir atskiri kvartalai yra susiję vienas su kitu ir apsupti Vilniaus miesto kvartalais. Naujasis skveras su maisto paviljonu pradeda raidą iš vidaus į išorę. Vieta aplink pastatą tapo didžiausiu traukos centru Ogmios Mieste - centrine viešąja erdve didžiausiems renginiams ir visuomenės susirinkimams.

Vingiuojantis suoliukas, minkštos žaidimų erdvės ir poilsio terasos leidžia tėvams prižiūrėti savo vaikus, žaidžiančius lauko įrenginiuose bei apželdintose kvartalo erdvėse, kol jie mėgaujasi savo patiekalu ar kava. Restoranų paviljono glaudus ryšys su išorinėmis erdvėmis, užtikrina pastovų erdvių gyvybingumą. Skveras tampa filtru, transformuojančiu erdvę į labiausiai traukiančią ir lankytiną vietą Žirmūnuose.

TENDENCIJOS 2016 - BEST LANDSCAPE ARCHITECTURE PROJECT

2014 LITHUANIAN ARCHITECTURE AWARDS
BEST RECREATIONAL ARCHITECTURE PROJECT NOMINEE

A pilot food court project in Ogmios City continues the territory’s functional transformation from soviet army base to integrated urban commercial and recreation district.

Only two kilometres north of Vilnius’ new city centre in Žirmūnai, the future of the obsolete army base has been under consideration for many years, and its buildings have been adapted for commercial use over the last two decades. The territory is the largest commercial precinct in the Baltic region and its ongoing development needs a holistic and long-term plan to secure its future success. The vision for the area is Ogmios City - a city within the city - where dynamic and distinct urban quarters relate both to one another and to the districts of Vilnius surrounding them. The new food court, which is located at the centre of Ogmios City facing the largest outlet shopping centre in Vilnius, begins this evolution from the inside out. The area around the building will become the major focal point in Ogmios City - a central public space for major events and community gatherings.

The “family square” adjoining the food court building is the first public plaza in Ogmios City, inviting visitors not only to pass through, but also stay in and enjoy the area. A winding bench and dining terraces allow parents to watch their kids enjoy the play equipment and grassed areas of the square whilst savouring a meal or sipping a coffee. The square becomes the catalyst for transforming the area into the most attractive and desirable place to visit in Žirmūnai.

The food court is a reconstruction of an existing commercial building that is reborn into an attractive and engaging structure containing cosy cafes and lively restaurants. A series of new openings penetrate the timber clad facade and bring light inside the building, creating bright, naturally lit interiors. The openings also facilitate a strong connection, both physical and visual, between the food court’s interior and exterior. Al fresco dining in the square is encouraged by canopies that shade diners from the sun and protect them from rain.

Glass partitions between each tenancy also create a level of transparency inside the building, ensuring a bustling vibe within and inviting guests to visit again and again, for example for a coffee in a cafe after a meal at the restaurant next door. The layout of toilets and kitchens within the building ensures flexibility in its use into the future, while a hint to its history is revealed within the exposed ceilings, which reflect the industrial character of the building with a contemporary approach that supports its new function.